Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград. Това предлагат в

...
Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград. Това предлагат в
Коментари Харесай

Димитровград иска Паметника на съветската армия

Паметникът на Съветската армия да бъде изместен в Димитровград. Това оферират в своя декларация общинските съветници в града, оповестява Българска национална телевизия.

Местният парламент смята, че мястото на монумента е точно в построения по времето на социализма град. Предвижда се МОЧА да бъде част от общ живописен и архитектурен отбор, показващ творбите на монументалното изкуство от епохата на социализма.

Предстои декларацията по въпроса да бъде прегледана на идно съвещание на Общинския съвет.

Общинският консултант Иван Евлогиев разясни, че цялостната концепция е с изключение на Паметникът на Съветската войска да бъде изместен в Димитровград, в града да бъде отворен и Музей на социалистическото изкуство. Тази концепция зародила директно след 1989 година, като в даден интервал в реализирането ѝ са се присъединили президентът Желю Желев, Димитър Лулчев, Ренета Инджова, доцент Лозанов и други.



" Димитровград е най-живият монумент на архитектурата и културата по времето на социализма. Въпросът за внезапното му политизиране не би довело до положителни резултати ", означи Евлогиев.

На собствен ред скулпторът Гроздан Грозев - ръководител на Комисия " Култура, вероизповедания и средства за всеобща информация ", съобщи, че в града има доста огромни паркове, където може да бъде подложен монументът.

Той обаче не трябвало да остане самичък и единствен, тъй като щял да резервира пропагандната си цел. По тази причина би трябвало да е част от цялостен Музей на социалистическото изкуство.

Припомняме, преди дни стартира демонтирането на паметника, който се извисява над столицата и ориста му разделя както политически партии, по този начин и жители.

Експертно становище е открило, че Паметникът на Съветската войска е рисков за жителите. Монументът е нацепен по цялата дължина. Скулпторът Марин Марков, изготвил мнението, изясни че при монтажа на паметника е налят бетон в основата и краката на фигурите, което по натурален метод ги унищожава - от влага и леда през зимата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР